Balaenoptera physalus - Veľryba plutvová - Kto je veľryba plutvová a ako žije


SPOLOČNÁ VEĽKOOBCHOD

VEDECKÁ KLASIFIKÁCIA

Kráľovstvo

:

Animalia

Kmeň

:

Chordata

Podkmeň

:

Vertebrata

Trieda

:

Mammalia

objednať

:

Kytovca

Podradiť

:

Mysticeti

Rodina

:

Balaenopteridae

Milý

:

Balaenoptera

Druhy

:

Balaenoptera physalus

Poddruh

:

Balaenoptera physalus physalus

Poddruh

:

Balaenoptera physalus quoyi

Spoločný názov

: plutva veľrybí

VŠEOBECNÉ DÁTA

  • Telesná výška : 23 - 26 m (ženy sú o niečo väčšie ako muži)
  • Váha: 50 - 70 t
  • Sexuálna zrelosť: žena: 3-12 rokov, muž: 7-8 rokov

HABITAT A ZEMEPISNÁ DISTRIBÚCIA

Veľryba plutvová, vedecký názov Balaenoptera physalus z čeľade Balaenopteridae, je veľrýb vyskytujúci sa vo všetkých miernych vodách sveta (či už morí alebo oceánov) na svete, s výnimkou tropických a polárnych vôd. Sú to pelagické druhy, ale niekedy sa vyskytujú aj v plytkých vodách v 30 m hĺbke blízko pobrežia.

Bolo zdôraznené, že podľa geografického rozšírenia existujú dva poddruhy veľrýb plutvových: Balaenoptera physalus physalus ktorý sa nachádza na severnej pologuli a Balaenoptera physalus quoyi na južnej pologuli, ktoré sa líšia nielen rôznymi genetickými vlastnosťami, ale aj veľkosťou, o niečo vyššiu v južnej veľrybe ako v severnej. Vzhľadom na to, že ročné obdobia v dvoch hemisférach sú obrátené, sa tieto dva poddruhy prakticky nikdy nestretnú, pretože migračné epochy sa časom posunuli.

FYZICKA CHARAKTERISTIKA

Veľryba plutvová je veľký šedo-hnedý kytovec s bielym bruchom, veľmi elegantný a veľmi elegantný aj pri svojich pohyboch.

Sú to veľryby značnej veľkosti, ktoré dosahujú dĺžku 23 m s odhadovanou hmotnosťou 70 000 kg (odhaduje sa, pretože sa nikdy nevážili), čo z nich robí po modrej veľrybe najväčší kytovník na svete.

Určite najneobvyklejším znakom plutvy veľryby je asymetrické sfarbenie dolnej čeľuste (foto nižšie), ktoré je na pravej strane biele alebo krémovo žlté, zatiaľ čo na ľavej strane má tmavú farbu. Toto asymetrické zafarbenie siaha až po baleen a jazyk (zdá sa, že toto odlišné sfarbenie pomáha pri chytaní koristi v dôsledku zvláštnych loveckých techník).


Poznámka 1

Majú hlavu v tvare písmena V, plochú na vrchu, ktorá má akýsi hrebeň, ktorý vedie od vyfukovacieho otvoru po vrchol pódia (horná čeľusť). Majú sériu drážok (asi 85) prebiehajúcich od hrdla k pupku, ktoré slúžia plutvej plutve na rozšírenie hrdla, aby držali viac potravy.

Každá strana hornej čeľuste má 350 - 400 baleenov (foto na boku), ktoré sú tmavo zafarbené nadržané doštičky vyrobené z keratínu, ktorý nahradzuje zuby, ktoré nemajú. Úlohou balíka je zadržať ryby a vylúčiť vodu. Každý balík je široký asi 30 cm a dlhý 76 cm.

Majú veľmi zakrivenú chrbtovú plutvu, asi 60 cm vysokú a veľmi kaudálne posunutú; prsné plutvy sú malé a zúžené a chvostová plutva je robustná s mohutnými svalmi, ktoré jej umožňujú udržať rýchlosť 37 km / h.

Môže klesnúť do hĺbky 250 m a zostať ponorená v priemere 15 minút, hoci sa pozorovalo, že môže zostať ponorená dlhšie obdobie.

CHARAKTER, SPRÁVANIE A SOCIÁLNY ŽIVOT

Veľryba plutvová je veľrybovec, ktorý sa dá nájsť samostatne alebo v malých skupinách, až 6 - 7 jedincov, aj keď boli pri migrácii pozorované veľmi veľké skupiny (až 300 jedincov).

Sú to sťahovavé zvieratá, ktoré migrujú na sever skoro na jar a idú do vysokých zemepisných šírok, zatiaľ čo na jeseň majú tendenciu sa vracať do nižších zemepisných šírok.

Sú to veľryby, ktoré vynikajú silnými skokmi z vody.

KOMUNIKÁCIA A VNÍMANIE

Plutva veľrybí produkuje širokú škálu nízkofrekvenčných a vysokofrekvenčných zvukov, ktoré je možné počuť na značnú vzdialenosť. Týmto spôsobom sa predpokladá, že skupiny plutiev veľrybích, aj keď sú od seba vzdialené, vždy zostávajú v kontakte.

STRAVOVACIE NÁVYKY

Plutva veľká žerie množstvo druhov planktónových zvierat vrátane kôrovcov, kalamárov a malých rýb. Jeho hlavná strava je založená na krille, malých morských kôrovcoch podobných krevetám (v Stredozemnom mori je to ich jediná potrava), patriacich do radu Euphausiacea.

Môžu denne skonzumovať až 2 t potravy a postupuje sa tak, že sa dokorán otvoria ústa a do hrdla sa vleje veľké množstvo vody a rýb (hrdlo sa vďaka drážkam zväčšuje na objeme podľa množstva potravy). : voda je eliminovaná vďaka balíku (ich funkciou je držať rybu), zatiaľ čo ryba je prehltnutá pomocou jazyka (video na boku).

REPRODUKCIA A RAST MALÉHO

Veľryba plutvová sa považuje za monogamný druh, pretože samec a samica cestujú vždy spolu.

Párenie prebieha v zime a gravidita trvá asi 12 mesiacov, na konci ktorého sa narodí iba jedno dieťa, dlhé 6,5 m a vážiace asi 18 kg. Šteňatá sa odstavia, keď dosiahnu vek 6 - 7 mesiacov, čo zodpovedá dĺžke okolo 11 - 12 m.

Predpokladá sa, že pohlavnú dospelosť dosahujú ženy vo veku od 3 do 12 rokov, zatiaľ čo u mužov vo veku od 7 do 8 rokov.

PREDÁCIA

Veľryba plutvová vďaka svojej veľkosti nemá žiadnych prirodzených predátorov okrem veľkých orcheosqualidov, ktoré sa môžu živiť mláďatami. Iba človek je veľkým predátorom tohto cicavca a veľmi ho lovil (a naďalej loví), až kým ho takmer nezmierni.

STAV OBYVATEĽSTVA

Balaenoptera physalus je klasifikovaný v Červenom zozname IUNC (2009.1) medzi zvieratami s veľmi vysokým rizikom vyhynutia vo voľnej prírode, NEBEZPEČENSTVO (EN).

IUNC odhaduje, že za posledné tri generácie (78 rokov) sa populácia znížila o 70% v dôsledku intenzívneho komerčného lovu uskutočňovaného hlavne na južnej pologuli. V praxi to bol po modrej veľrybe druhý naj lovenejší druh veľrýb, v dvadsiatom storočí. V minulosti sa táto veľryba tešila istej ochrane vďaka svojej rýchlosti a skutočnosti, že žije na otvorenom mori. Dnes to, bohužiaľ, tieto vlastnosti nezachraňujú pred modernými technikami lovu a modernými technológiami.

IWC (Medzinárodná veľrybárska komisia IWC) v rokoch 1985/1986 urobila moratórium na komerčný lov veľrýb stanovením nulovej hranice úlovku (s výnimkou obživy domorodého rybolovu pri pobreží Austrálie). Pobrežia Grónska), ale toto moratórium nebolo uznané. Japonskom, Islandom a Nórskom, ktoré pokračujú v love na komerčné účely.

Sekundárne príčiny úhynu plutvy veľkej sú: zrážky s loďami, najmä v Stredozemnom mori; náhodné úlovky s rybárskymi sieťami; znečistenie hlukom pod vodou, ktoré sa stáva hrozbou pre migráciu týchto veľrýb, vzhľadom na ich závislosť od zvuku pri navigácii.

Veľryba plutvová je uvedená v prílohe I k dohovoru CITES, Dohovoru o obchode s ohrozenými druhmi, ktorý Island, Nórsko a Japonsko neuznávajú.

Finské veľryby sú tiež uvedené v dodatkoch I a II Dohovoru o sťahovavých druhoch (CMS).

V rámci dohody o ochrane veľrýb v Čiernom mori, Stredozemnom mori a priľahlých vodách bola podpísaná dohoda ACCOBAMS (platná od januára 2001), v prípade ktorej sú veľryby plutvy spolu s ďalšími veľrybami chránené pred zámerným zabitím, podnikajú sa pokusy o ochranu ich biotopov a zlepšenie ich znalostí.

Poznámka

(1) Obrázok nepodlieha autorským právam: zdvorilostná fotografia NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) USA


Video: Divoké ostrovy Európy CZ dabing Dokument 2019


Predchádzajúci Článok

Uzbekistan - Príbeh mojej cesty do Uzbekistanu

Nasledujúci Článok

X Cremneria 'Expatriata'